Généralités: Histoire, thèmes et particularités

Particularités

1 Cyrano de Bergerac (van Dijk) est une adaption à la scène d'une oeuvre littéraire</b>: "Cyrano de Bergerac" Edmond Rostand.

 

Historique du musical

Génèse du musical

Produced by Joop van den Ende, the original Dutch production Cyrano de Musical premiered in 1992 at the Stadsschouwburg (City Theatre) in Amsterdam. It is based on Edmond Rostand's classic 1897 play of the same name focusing on a love triangle involving the large-nosed poetic Cyrano de Bergerac, his beautiful cousin Roxane, and his classically handsome but inarticulate friend Christian de Neuvillette who, unaware of Cyrano's unrequited passion for Roxane, imposes upon him to provide the romantic words he can use to woo her successfully in mid-17th century Paris. Its style is closer to that of the pop operas Les Misérables and The Phantom of the Opera than a traditional Broadway book musical.

After 38 previews, the Broadway production, directed by Eddy Habbema, opened on November 21, 1993 at the Neil Simon Theatre, where it ran for 137 performances. The cast included Bill van Dijk as Cyrano, Anne Runolfsson as Roxane, and Paul Anthony Stewart as Christian, with James Barbour and Jeff Gardner in supporting roles.

The production garnered Tony Award nominations for Best Musical, Best Book of a Musical, Best Original Score, and Best Costume Design, and Runolfsson won the Drama League Award for her performance.

In addition to the Netherlands and the United States, the musical has been produced in Belgium, Germany, and Japan.
-------

De samenwerking tussen de schrijver Koen van Dijk en de componist Ad van Dijk (geen familie van elkaar) kwam in 1988 tot stand. Koen was op dat moment op zoek was naar een componist voor het soloprogramma dat hij voor Bas Groenenberg had geschreven.

Het idee voor een musical onder de titel 'Pseudoniem ', over een onzichtbare schrijver en een onmogelijke liefde bracht Koen van Dijk op het idee om het toneelstuk Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand te bestuderen. De bedoeling was om de structuur van het verhaal te gebruiken en het naar het heden te verplaatsen. Bij de lezing en de herlezing werd het idee echter aangepast. Omdat het verhaal zo prachtig was wilde Koen van Dijk het alle recht doen en het niet uit zijn context halen. Bij de lezing van het toneelstuk realiseerde hij zich dat dit stuk alles in zich had om te worden omgevormd tot een prachtige musical. Het klassieke liefdesthema was voor iedereen herkenbaar.

In september 1988 was de scènelijst klaar en liet Koen van Dijk deze aan Ad van Dijk zien. Ad van Dijk kende het stuk globaal, maar had zich er nog niet in verdiept. Samen werkten ze vervolgens de hoofdthema 's uit: het liefdesthema, het maanthema en het afscheidsthema. Uitgangspunt hierbij was de scènelijst. Per scène gaven Ad en Koen aan waar welke thema 's in het verhaal konden worden verwerkt. Ad begon de thema 's muzikaal uit te werken, waarna Koen hier de teksten bij schreef. Hierbij inspireerden zij elkaar. Koen werkte vanuit de informatie die het nummer moest overbrengen, Ad vanuit de emotie.

Tijdens het schrijfproces krijgen Ad en Koen hulp van Frank Sanders en Eddy Habbema. Frank Sanders was vooral betrokken bij het opzetten van de structuur van de musical bij het eerste script. Eddy Habbema was bij het tweede script betrokken als script-editor, waarbij hij vooral lette op de motivatie van de diverse karakters.

Als eerste presenteerde Ad en Koen het script aan Stichting Carré Theaterproducties. Deze reageerden enthousiast en stelden een budget beschikbaar om enkele nummers in een geluidsstudio op te nemen. Joop van den Ende was rond dezelfde tijd zelf ook bezig met een musicalproductie over Cyrano. Joop van den Ende en Ad en Koen van Dijk werden door de directie van Carré met elkaar in contact gebracht.

In augustus 1991 mochten Ad en Koen hun musicalversie aan Joop van den Ende te presenteren. In plaats van slechts enkele nummers te laten horen kozen ze ervoor met zijn tweeën de hele musical te presenteren, Ad achter de piano en Koen die alle rollen zong. Binnen een paar weken was de zaak rond.

Onder regie van Eddy Habbema werd de musical voor het theater klaargestoomd. Yan Tax ontwierp de kostuums en Paul Gallis was verantwoordelijk voor het decorontwerp. Cyrano ging op 17 december 1992 in première ging in de Amsterdamse Stadsschouwburg met in de hoofdrollen Bill van Dijk (Cyrano), Danny de Munk (Christian) en Ryan van den Akker (Roxanne).

Op 21 november 1993 ging Cyrano in het Neil Simon Theatre op Broadway in première. Het creatieve team was hetzelfde als bij de Nederlandse productie en de rol van Cyrano werd gespeeld door Bill van Dijk. De teksten werden in het engels vertaald door Peter Reeves. De show werd niet enthousiast ontvangen en sloot na 137 voorstellingen op 20 maart 1994 de deuren. Wel werd Cyrano in 1994 vier maal genomineerd voor een Tony-award (beste musical, beste script, beste original score en beste kostuumontwerp).

In 2011 werd de musical door het M-Lab gekozen als representant voor de jaren 90 bij het festival 50 jaar musical in Nederland. De rol van Cyrano werd gespeeld door Tony Neef. De rollen van Christian en Roxanne werden gespeeld door respectievelijk Ton Sieben en Lotte Verhoeven.

 

Détails

Liste des chansons

Acte I
Prologue
Opera, Opera
Aria
One Fragment of a Moment
Confrontation
The Duel
Where's All This Anger Coming From
Loving Her
A Message from Roxane
Ragueneau's Patisserie
Roxane's Confession
What a Reward
Hate Me
Courage Makes a Man
Cyrano's Story
A Letter for Roxane
I Have No Words
Two Musketeers
An Evening Made for Lovers
Balcony Scene
Poetry
Moonsong
Stay With Me!

Acte II
Every Day, Every Night
A White Sash
When I Write
Two Musketeers (Reprise)
Rhyming Menu
Even Then
Tell Her Now
The Evening
Even Then (Reprise)
The Battle
Everything You Wrote
He Loves To Make Us Laugh
A Visit from DeGuiche
Opera, Opera (Reprise)
An Old Wound/The Letter/Moonsong

Textes disponibles on-line

Texte des chansons

 

Pour en savoir plus

Aucun dossier informatif complémentaire concernant Cyrano de Bergerac (van Dijk).

 

Versions du musical

Versions majeures de Cyrano de Bergerac (van Dijk)

Mais aussi, quelques versions régionales ou mineures, ... de Cyrano de Bergerac (van Dijk)

 

Multimedia on-line

Vidéos on-line

 Pas encore de video disponible pour ce spectacle

 

Principaux CD du musical

1) 1992-09-Orignal Dutch Cast

2) 1993-??-Orignal Dutch Cast - SymphonicListe détaillée des principaux CD

 

Captations du musical